Garnwerd

Garnwerd is een dorp met 350 inwoners, gelegen aan de rand van het  authentieke Middag-Humsterland, dat al bewoond is sinds 600 v. Chr. Dit nationaal landschap is kort geleden op de UNESCO lijst geplaatst. In Ezinge, 4 km. verderop is het Museum Wierdenland met een voorlichtingscentrum gevestigd.
Het wierdenlandschap van Middag Humsterland behoort tot de oudste cultuurlandschappen in Noordwest Europa. Ver voor de jaartelling begonnen de bewoners van het kustgebied met het ophogen van hun woonplaatsen om te kunnen blijven wonen in een gebied dat regelmatig overstroomde. Het museum vertelt ook de geschiedenis van de opzienbarende archeologische opgravingen in de wierde van Ezinge rond 1930.
Het museum is zeker een bezichtiging waard.

Sportief

Garnwerd ligt 14 km boven Groningen aan het Reitdiep en is daarom een geliefde plaats voor 'stadjers' en anderen om met mooi weer te bezoeken. Eindeloze fietspaden en horizonten laten de fietser genieten van de groene omgeving waar het vee nog buiten loopt. Van kilometers ver kun u Garnwerd zien liggen, met de molen, de kerk en het één na beroemdste café van Nederland (NRC 2008), Café Hammingh.
Ook voor de wandelaar ligt Garnwerd ideaal. Het populaire Pieterpad loopt langs Garnwerd en velen maken er dan ook een eerste of een laatste overnachting op de route.

Culinair

Er zijn in Garnwerd  3 eetgelegenheden, waaronder het authentiek Groningse Café Hammingh, met zijn stamtafel in het café, zijn goede keuken, een 'opkamer' en een bovenzaal, vroeger bedoeld voor de gegoede burgerij, die hun eigen zaken hier ongestoord konden bespreken.
Daarnaast kunt u in Eethörn Het Woaterbörgje of Restaurant Garnwerd aan Zee uit verschillende plates kiezen.

 

Cultureel

Aan culturele gebeurtenissen is in Garnwerd geen gebrek. Ten eerste is er de Rederijkerskamer IOVIVAT, die regelmatig hooggekwalificeerde theaterproducties presenteert, soms in de bovenzaal van Café Hammingh, vaak op locatie, b.v. aan de dijk van het Reitdiep of in een boerenstal.
Achter Café Hammingh loopt de Burgemeester Brouwerstraat, het smalste straatje van Nederland waar een auto doorheen kan rijden. Een straatje waar de stokrozen fier tegen de lieflijke huisjes aan staan te pronken, en waar veel wandelaars de neiging hebben met de neus tegen de ramen naar binnen te gluren.
De Jazz-fietstoertocht is een jaarlijks terugkerende gebeurtenis, waar Garnwerd deel van uitmaakt met concerten op verschillende locaties.

De omgeving

Mocht u langer in het noorden verblijven, dan is Garnwerd een handig vertrekpunt voor 'een dagje Schier' (Schiermonnikoog) of voor een bezoek aan het Groninger museum. Ook een bezoek aan het schitterende natuurgebied Lauwersmeer is zeker de moeite waard, temeer als u in de haven van Lauwersoog nog even een vers gevangen visje wilt scoren.